Pizza - recept pro výrobu doma
Vyrobit pizzu doma není zase takový problém, i když domácí trouby nedisponují tak vysokou teplotou jako pece na dřevo. Nicméně myslím, že se dnes už dá koupit trouba, která má program pizza, kde je teplota vyšší, než u běžných trub.
Recept popisuje výrobu jednoho kusu pizzy.
Ingredience
Ingredience na pizzu "šunka, žampiony"
1 porce těsta na pizzu
1 plechovka krájených rajčat (my používáme Valfruta s bazalkou, nebo bylinkami)
trochu sušených bylinek (bazalka, oregáno)
olivový olej
sůl
3 plátky dušené šunky
1 žampion
hrst nastrouhaného sýra Gouda
Postup
Připravíme si sugo, to je to červené čím se to pomatlává. Smícháme krájená rajčata s trochou bylinek, trochou olivového oleje a maličko osolíme. Tuto směs rozmixujeme. My používáme tyčový mixér a tu úzkou vysokou nádobu k němu. Dobře se to dělá a je v ní možno zbylé sugo pěkně uschovat na později.
Porci těsta na pizzu na pomoučněném válu rozválíme na placku, čím tenčí tím líp. Plaku potřeme sugem, dobře se to dělá polévkovou lžící. Trochu posypeme strouhaným sýrem, naskládáme šunku. Šunku můžeme natrhat na menší části. Rozmístíme, na plátky nakrájený, žampion. Opet celé posypeme nastrouhaným sýrem. Lehce pokapeme olivovým olejem.
Pizzu pečeme v troubě rozpálené na maximální teplotu (240 °C a více), pokud máte horký vzduch, tak zapnou. Doba pečení pizzy hodně záleží na tlouštce těsta a teplotě v troubě a použití horkého vzduchu. Při 240 °C s horkým vzduchem, při použití pizza kamene, se peče asi 6 minut.
TIP: používáme k pečení pizza kámen, manipulace s vkládáníma vyndáváním pizzy je složitšjší a chce to cvik, ale výsledek bych řekl je lepší, než při běžném pečení na plechu. Diskuze o pizza kamenu je třeba na labuznik.com
Závěrem je nutno říct, že jaké ingredience si na pizzu dáte, ty tam budete mít. Každý dle své chuti. Pamatujte, že méně je více :o). Hodně zdaru a dobrou chuť!