Jablečný koláč s tvarohem
Lehký koláč s nadýchanou tvarohovou náplní a jablky.
Ingredience na základní křehké těsto
Na 1 koláčovou formu (1 dávku) potřebujete:
185 g hladké mouky
100 g vychlazeného nakrájeného másla
2–4 lžíce studené vody
Pokud chcete těsto s pěknější, zlatavou barvou, můžete část vody nahradit 1 žloutkem (žloutek místo jedné lžíce vody).
Postup přípravy těsta
Do proseté mouky vložte plátky másla a prsty vše zpracovávejte tak dlouho, až budete mít drobenku. Z hrudkovité směsi vytvořte kopeček, do něj udělejte důlek a tam přidejte studenou vodu či žloutek. Při správném „míchání" podle mistrů cukrářů se používá kulatý nůž, který se jako při krájení vede podél krajů kopečku, a voda se tak postupně zapracovává, až vzniknou drobné kuličky těsta.
Pokud těsto po stisknutí mezi prsty drží pohromadě, je vše v pořádku. Pokud ne, přidejte ještě lžíci vody. Nakonec těsto rukama spojte dohromady, ale nehněťte je, jen vytvarujte kouli, z té vtvořte placku, zabalte ji do fólie a uložte na 20 minut do lednice odpočinout.
Ingredience
1 porce základního křehkého těsta
2 vejce
0,7 kg jablek (cca 6-7 středních jablek)
1 vanička tvarohu
4 lžíce cukru
1 lžička citronové kůry
skořice
šťáva z půlky citronu, nebo pomeranče (možno vynechat)
hrst rozinek namočených v rumu (možno vynechat)
Postup
Do formy dáme rozválené těsto.
Utřeme žloutky se třemi lžícemi cukru, vmícháme tvaroh. Vmícháme hrst rozinek namočených v rumu. Ušleháme sníh z bílků (možno přidat i bílek, který zbude z vejce, které použijeme do těsta), sníh lehce vmícháme do tvarohové směsi.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a chvilku dusíme na másle. Během dušení přidáme skořici, lžíci cukru a šťávu z půlky citronu, nebo pomeranče.
Těsto vyválíme a přeneseme do formy. Tvarohovou směs vlijeme na těsto a rovnoměrně rozprostřeme. Potom rovnoměrně rozmístíme restovaná jablka.
Pečeme na 170 stupňů cca 1 hodinu (do zhnědnutí). Necháme zcela vychladnout nebo podáváme vlažné.
Tip: Do tvarohové směsi můžeme přidat něco kyselejšího, borůvky, rybíz, maliny (klidně mražené).