nepřihlášen | přihlásit

Jablečný koláč s tvarohem

Lehký koláč s nadýchanou tvarohovou náplní a jablky.

Ingredience na základní křehké těsto

Na 1 koláčovou formu (1 dávku) potřebujete:
185 g hladké mouky
100 g vychlazeného nakrájeného másla
2–4 lžíce studené vody
Pokud chcete těsto s pěknější, zlatavou barvou, můžete část vody nahradit 1 žloutkem (žloutek místo jedné lžíce vody).

Postup přípravy těsta

Do proseté mouky vložte plátky másla a prsty vše zpracovávejte tak dlouho, až budete mít drobenku. Z hrudkovité směsi vytvořte kopeček, do něj udělejte důlek a tam přidejte studenou vodu či žloutek. Při správném „míchání" podle mistrů cukrářů se používá kulatý nůž, který se jako při krájení vede podél krajů kopečku, a voda se tak postupně zapracovává, až vzniknou drobné kuličky těsta.

Pokud těsto po stisknutí mezi prsty drží pohromadě, je vše v pořádku. Pokud ne, přidejte ještě lžíci vody. Nakonec těsto rukama spojte dohromady, ale nehněťte je, jen vytvarujte kouli, z té vtvořte placku, zabalte ji do fólie a uložte na 20 minut do lednice odpočinout.

http://www.prozeny.cz/recepty/recepty-a-vareni/rychlovky/28191-tip-na-veceri-slane-kolace-z-krehkeho-testa

Ingredience

1 porce základního křehkého těsta
2 vejce
0,7 kg jablek (cca 6-7 středních jablek)
1 vanička tvarohu
4 lžíce cukru
1 lžička citronové kůry
skořice
šťáva z půlky citronu, nebo pomeranče (možno vynechat)
hrst rozinek namočených v rumu (možno vynechat)

Postup

Do formy dáme rozválené těsto.

Utřeme žloutky se třemi lžícemi cukru, vmícháme tvaroh. Vmícháme hrst rozinek namočených v rumu. Ušleháme sníh z bílků (možno přidat i bílek, který zbude z vejce, které použijeme do těsta), sníh lehce vmícháme do tvarohové směsi.

Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a chvilku dusíme na másle. Během dušení přidáme skořici, lžíci cukru a šťávu z půlky citronu, nebo pomeranče.

Těsto vyválíme a přeneseme do formy. Tvarohovou směs vlijeme na těsto a rovnoměrně rozprostřeme. Potom rovnoměrně rozmístíme restovaná jablka.

Pečeme na 170 stupňů cca 1 hodinu (do zhnědnutí). Necháme zcela vychladnout nebo podáváme vlažné.

Tip: Do tvarohové směsi můžeme přidat něco kyselejšího, borůvky, rybíz, maliny (klidně mražené).

Otevřít obrázek do nového okna
Otevřít obrázek do nového okna
Otevřít obrázek do nového okna
Otevřít obrázek do nového okna
Otevřít obrázek do nového okna
Otevřít obrázek do nového okna